OviBlog

Hírek

“Tök jó hét” az óvodában

2014. november 25.

Óvodánk – a Tapolcai Kertvárosi Óvoda Szivárvány Tagintézmény – immáron 3. alkalommal rendezte meg a „Tök jó hét” programsorozatot.
Hétfőn reggel az alkalomhoz illő díszítés keltette fel az érdeklődést, vonzotta a kíváncsi tekinteteket. A betakarítás ünnepe és a fényünnep hagyományos figurái várták az érkezőket kicsit misztikus, kicsit mókás variációkban. A töklámpások, tökfigurák, repülő boszorkányok, banya-tanyák, vidám kis denevérek mosolyt csaltak az arcokra.
Természetesen a gyermekek tevékenységeiben, elfoglaltságaiban is megjelentek az említett motívumok. Egész héten barkácsolhattak, alkothatta a gyermekek azokból az alapanyagokból (takarmánytök, dísztök, természetes anyagok, termések), melyeket a szülők biztosítottak a munkálatokhoz. Az alkotások híven tükrözték a gyermekek fantáziáját, kreativitását életkoruknak megfelelő szinten. Aktívan kapcsolódtak be a tökfaragásba, díszítőmunkálatokba, lámpá s – készítésbe.
Több szülő otthon is készített figurát, lámpást gyermekével, amit örömmel hoztak be az óvodába, a kiállításra. Szebbnél – szebb, mókás, változatos technikával készített alkotások születtek az ügyes kezek és ötletek alapján.
Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos sütőtök kóstolás, sütőtökös finomságok, kekszek, sütik közös sütése sem. Az érdeklődő szülők segítségével a gyermekek aktívan vehettek részt a süteménykészítés egyes fázisaiban: mértek, kevertek, turmixoltak, aprították a hozzávalókat, adagolták a tepsikbe a masszát. Amikor pedig kisült az ínycsiklandó, illatos nassolnivaló, boldog elégedettséggel fogyasztották el.
Szerda délelőtt- kiemelt nevelési területünknek megfelelően-a mozgásé volt a főszerep. „Tökfilkó kupa” elnevezésű sport délelőttünkön eszközként használtuk a kisebb-nagyobb tököket az ügyességi játékokhoz. Volt tökcipelés kosárban, tökgurítás szlalom-pályán, tökterelés seprűvel, egyensúlyozás, célba dobás tökkel. Minden résztvevő gyermek megmutathatta ügyességét, gyorsaságát, erejét, állóképességét. Még az anyukák, apukák, nagyik is bekapcsolódtak a megmérettetésbe.
A péntek délután igazi tök-fesztivállá alakult óvodánk udvarán. Minden jelenlevő megcsodálhatta a kiállítás darabjait. Közben frissen sült gesztenye, zamatos sült tök- darabkák, tökös süti és tea csábította a résztvevőket.
A gyermekek izgatottan keresgélték a fűben elrejtett meglepetéseket, amit haza is vihettek. Az alkalomhoz illő vicces, tréfás mondókázás, verselgetés emelte a hangulatot.
A csoportonkénti ügyességi játék szintén sikert aratott. A lufikból összeállított tökfűzések létrehozásában együtt közreműködhetett gyermek, felnőtt egyaránt.
Igazi élményt jelentett a Batsányi Táncegyüttes bemutatója, mely hamarosan fergeteges táncházzá alakult. A töklámpások hangulatos fényénél vidáman rophatta a táncot minden kisgyerek és felnőtt hozzátartozója. Ünnepélyes lámpagyújtás után lampionos felvonulás zárta az egész heti programsorozatot.
Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több szülő, nagyszülő látogatja nyitott programjainkat. Együtt tevékenykednek, sportolnak, ünnepelnek velünk. E közben betekinthetnek óvodánk életébe, közelebb kerülhetünk egymáshoz, a gyermekeknek, pedig maradandó élmény a vidám, közös együttlét.

 

Maja 048Maja 041

 

Maja 049

Maja 027Maja 028Maja 030Maja 032Maja 036

Jár a lábam, jár a kezem, és én ezt észre sem veszem. Óvó néni olykor rám szól: Elég már a mocorgásból! Aludni kell, vagy épp enni, de oly nehéz jónak lenni.