OviBlog

Hírek

Programjaink – Tapolcai Kertvárosi Óvoda

2016. május 25.

Szeptemberben:

Szeptember 18-án a „süni” csoport gyermekei mérhették fel ügyességüket a Csermák József rendezvénycsarnok által szervezett kerékpáros ügyességi versenyen.

A szintén az Autómentes Nap keretein belül megrendezett városi rendezvényen több csoportunk is részt vett (szeptember 22-én).

A már hagyománnyá vált szüreti délelőtt a szülők bevonásával zajlott. A feldíszített udvaron, többféle helyszínen folyt munka. Minden csoport az általa elvállalt tevékenységeket koordinálta. A gyermekek szüleikkel együtt kivehették részüket a szőlődarálás, préselés folyamatából, a présből kifolyó friss mustot azonnal megkóstolhatták a gyerekek. Lehetett pogácsát sütni, tócsit készíteni, és kóstolni.A munkálatok végeztével elfogyasztottuk az elkészült finomságokat, majd közös táncolással zártuk a délelőttöt. (szeptember 24.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szeptember 29-én a Wass Albert Könyvtárban a Népmese Napján 8 kisgyermek vállalkozott mesemondásra, a „sün” és a „halacska” csoportból.

Októberben:

Október 1-én a Zene Világnapjáról méltó módon, a gyermekek életkorának megfelelően emlékeztünk meg. A kisebbekhez a zeneiskola tanárai, növendékei jöttek el óvodánkba.

Bemutattak néhány hangszert – zenéltek, rövid, gyerekeknek szóló darabokat, gyermekdalokat adtak elő.

Másnap a nagyobbak ellátogattak a zeneiskolába, ahol szintén hangszeres bemutatóval, s a diákok, tanárok zenei előadásával repítették el őket a zene világába.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Állatok napja (2015. október 04.)

Október első két hetében megemlékeztünk az állatokról

Nagycsoportosaink a Veszprémi Állatkertbe kirándultak, a középső csoportosok a Salföldi majorba, ahol megismerkedtek a házi, ill. az őshonos állatokkal. A kisebbek pedig a közeli állatkereskedésbe látogatott el.

A tornaterembe kisállat simogatót rendeztünk be, ahova a gyerekek elhozhatták kis kedvenceiket. Volt papagáj, teknősbéka, süni és hörcsög is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mese napja az óvodában (2015. november 10.)

Hagyományunkhoz híven az idén is megrendezésre került a MESA NAPJA.

Ezen a napon a vállalkozó szellemű kisgyermekek, verses mesét, tréfás verseket mondtak társaiknak, szüleiknek.

Az óvoda tornatermében berendezett „mesepalotában” került sor a hangulatos délelőtti programra.

A gyermekek mesemondása előtt, az (egyik) katica csoportba járó kisgyermek anyukája mesélt a „versenyzőknek” és az őket hallgató társaiknak, szülőknek, óvó néniknek.

A gyermekek kíváncsian, örömmel hallgatták az ismert és ismeretlen meséket, verseket.

A „versenyzők” jutalma (egy) oklevél és egy kis édesség volt.

Nagyon jó hangulatban telt el a nap és már előre várják a gyerekek a jövő évben megrendezendő MESE NAPJÁT.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADSC01717

Ünnepi várakozás

November vége, december eleje ünnepi készülődéssel telt óvodánkban. November 26-án egy jó hangulatú, tartalmas délutánt tölthettek el a gyerekek a szüleikkel a csoportokban.

Szorgos kezek készítették az angyalkákat, karácsonyfadíszeket.

Három csoportban mézeskalács sütés is volt, ahonnan a kész „művek” a városi

„Mézes – Mázas” kiállításra kerültek. Gyermekek felnőttek együtt örülhettek a versenyen elért sikereknek.

December 4-én ellátogatott hozzánk is a Mikulás, aki az ablakon bedobált szaloncukorral jelezte érkezését. Minden csoportban megpihent egy kicsit, örömmel hallgatta a gyermekek verseit, énekeit és átadta az ajándékait.

Mikulás után már a karácsonyi várakozás ideje következett. Az óvó nénik a várakozás időszakában egy kedves, vidám, tanulságos bábelőadással kedveskedtek az óvodásoknak. A hideg, téli délelőttön, a báboknak köszönhetően melegség járta át a gyermeki szíveket, a Négy kis ezermester című mese láttán.   Az ajándékkészítéssel, a csoportszobák közös karácsonyi díszbe öltöztetésével, sok – sok beszélgetéssel, énekelgetéssel egyre meghittebbé váltak a napok. Az óvó nénik bábelőadása, majd a Nyirettyű együttes hagyományos karácsonyi koncertje emelte az ünnepi készülődés fényét. December 16-án reggel végre elérkezett az óvodai karácsony. Mindenki ünnepi ruhába és hangulatba érkezett reggel az óvodába. A közös éneklés, csillagszóró gyújtás és az óvó nénik karácsonyi dalai igazi ünnepi hangulatot varázsolt óvodákba és végre a gyerekek is kibonthatták a csoportokban a „Jézuska” ajándékait.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Január 26-án a téli Balatont néztük meg a nagyobbakkal. Egy hangulatos vonatút után Badacsonyban szálltunk le. A befagyott tó más képet mutatott, mint nyáron, fürdőzés során. A szép napsütéses időben a téli hangulat elvarázsolta a gyerekeket.

DSC01870DSC01865DSC01852DSC01885

 

„Mackók a padláson”

Ha gyertyaszentelőkor (febr.02.) kisüt a nap, a medve kijön a barlangjából, s ha meglátja az árnyékát, visszabújik, mert még hideg lesz.

A mi medvéink előbújtak kis gazdáik rejtekéből, s néhány héten keresztül óvodánk lakói voltak. A mesebarlangnak, nappalinak, hangulatosan berendezett helyiségbe medve tappancsok vezették a látogatókat. A száznál is több kisebb-nagyobb maci között akadt, amelyik több mint 50 éves volt, és akadt köztük sok „mai medve is”.

A kiállítást megtekintették városunk többi óvodása is, s természetesen a kedvenc eleségükről sem feledkeztünk meg, lépes méz kóstolóval is vártuk az érdeklődőket.

A folyosón és a csoportszobákban pedig a gyermekek munkájából összeállított rajzkiállítást lehetett megtekinteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

A városi rendezésű Télbanyaűző maskarádéra közösen készültünk az óvodában. Az idei évben polip jelmezbe bújtak óvodánk gyermekei. Nagy örömünkre jelmezünkkel díjazásban is részesültünk.

DSC_1695DSC_1698

Farsang

A hagyományokhoz híven, jókedvű, vidám Farsangi mulatsággal búcsúztattuk el az idén is a telet. A gyermekek nagy izgalommal, már jó előre készülődtek erre a napra, jelmezük tervezgetésével.

Álarcokat készítettek, segítettek a termek feldíszítésében. Vidám verseket, zenéket, dalokat énekelgettek, hallgattak, melyekkel hangulatosabbá tették a várakozás napjait.

A Farsang reggelén ámulattal csodálgatták egymás jelmezét, és egész délelőtt vidám táncot jártak az élő zenére.

DSC_1727DSC_1741DSC_1746DSC_1741DSC_1727DSC_0038

 

 

 

 

 

Nemzeti ünnepeink gyermekszemmel

Minden nemzet a múltjából építkezik, ahogyan a magyar is. Történelmi nagyjaink példaként kell, hogy elénk tűnjenek. Köszönettel tartozunk nemzeti hőseinknek.

Hogyan jelennek meg ünnepeink az óvodánkban?

Elsősorban a játékosság elvét követve.

 • Történelmünkhöz kapcsolódó színezőket színeztek (csodaszarvas, címer, kokárda, zászló).
 • Papírhuszárokat, lovakat, csákókat hajtogattunk
 • Beszélgettünk anyanyelvünkről, Magyarország a mi hazánk.
 • Zászlókat készítettünk kifogyhatatlan ötletek alapján.
 • Az udvaron és a csoportszobákban katonás játékokat játszottunk, meneteltünk, daloltunk, toborzókat is.
 • A nagycsoportosok meghívást kaptak a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola
 • Batsányi János Tagintézményétől, aminek örömmel tettek eleget és színvonalas műsort láthattak a TÁMK – ban.
 • Nemzeti ünnepeink melyekre megemlékeztünk:
 • október 6.
 • október 23.
 • március 15.

Víz világnapja

Márciusban ünnepeltük a víz világnapját, melynek feladata volt a gyermekek figyelmét felhívni a víz fontosságára, a víz védelmére.

Március 18-án minden óvodás kék pólóban érkezett az óvodába és mindenki kapott egy víz világnapi jelvényt – matricát is.

Ezen a napon az egész óvoda ellátogatott a tapolcai Tavasbarlangba, ahol szakszerű idegenvezetés mellett megismerkedtek a barlang kialakulásának történetével.

Nagy izgalommal és érdeklődve vették fel a 3 D-s szemüvegeket, amelyekkel csodás képeket és filmet nézhettek meg.

Mindenki sok – sok élménnyel gazdagodva tért haza.

Az óvodában is, több napon keresztül változatos tevékenységek, játékok várták a gyerekeket.

 • vizes kísérletezések (szabad pancsolás, méregetések)
 • horgászos játék, hajóúsztatások
 • könyvek, albumok nézegetése /tengerek, óceánok, vízben élő állatok)
 • barkácsolások, hajtogatások (hal, béka, gólya hajtogatás, akvárium készítés)
 • sportversenyek (vizes játékok)
 • mesék, versek, találós kérdések (a vízzel kapcsolatban)
 • énekek, énekes játékot, népdalok hallgatása éneklése

Sokan ellátogattak az óvoda közelében lévő kisállat – kereskedésbe, ahol megnézhették az akváriumba élő halakat, teknősöket.

DSC_0019DSC_0030DSC_0050

Húsvét

A gyerekek izgatottan várták, hogy az óvodába is megérkezzen a húsvéti nyuszi.

Közösen elkészítette minden csoport a nyuszikosarat, amit fűvel béleltek ki és kidíszítettek. Szerencsére jó idő volt, ezért az udvarra érkezett a nyuszi. Nagyon örültek a kis apróságoknak. Majd régi néphagyományainkat felelevenítve tojásgurító versenyt rendeztünk. Ahol a saját készítésű, festett tojásokkal versenyezhettek a kicsik és nagyok.

DSC_0112

 

 

 

Jár a lábam, jár a kezem, és én ezt észre sem veszem. Óvó néni olykor rám szól: Elég már a mocorgásból! Aludni kell, vagy épp enni, de oly nehéz jónak lenni.